wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

advertisement

Thursday, February 16, 2012

inai & pengantin

inai dan pengantin bagai irama dan lagu.rasa tak lengkap pengantin tanpa inai dan mungkin kurang serinya..

hukum pemakain inai:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

 1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
 2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
 3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

  sumber disini

  koleksi inai artis2 kita.

  ayu raudhah


  yg ni mmg cntik menarik tertarik

  ira syazira yg ayu

  rebecca

  ana dahlia

  serina chef wan

  tok ti


  pic: credit google

  ps:so tak haram ye kite pakai inai.tp berpada-pada. =)

No comments: